Welke matras past bij mij?

Geen zorgen, wij weten alles van matrassen

Jouw goede nachtrust begint bij een goed matras. De zoektocht naar het voor jou geschikte matras kan echter een hele opgave zijn. Allerlei vragen komen boven. Er zijn ook zoveel verschillende soorten met minstens zoveel verschillende soorten eigenschappen. Een matras is een zeer persoonlijke aanschaf. Je lichaamsgewicht, lengte, voorkeur voor warmte of kou, je slaaphouding. Het zijn allemaal factoren die bepalen welke matras het beste bij jou past.

SOORTEN MATRASSEN

Hybrideschuim matrassen (de geëvolueerde koudschuim)

Hybrideschuim is een veerkrachtig schuim. Aan het schuim wordt een zogenoemde HR-waarde (High Resilience) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt het veerkrachtiger en wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Het zorgt tevens voor een goede ondersteuning. Ook op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt.

Hybrideschuim heeft een open celstructuur. Hierdoor ventileert de matras zeer goed. Daarnaast hebben hybrideschuim matrassen een uitstekende vochtregulatie.

Eigenschappen:
+ Stevig ligcomfort
+ Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie (hygiënisch)
+ Geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed
+ Geen of nauwelijks kuilvorming
+ Hoog aanpassingsvermogen

Levensduur: 12 tot 15 jaar

Traagschuim matrassen (ook wel Nasa of Visco genoemd)

Traagschuim matrassen danken hun naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je de matras indrukt komt deze langzaam weer omhoog. Op die manier vult de matras de contouren op en werkt het drukverlagend. Het lichaamsgewicht wordt zo verdeeld over een grotere oppervlakte.

Traagschuim matrassen liggen wat zachter en kunnen warm aanvoelen. Traagschuim reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt de matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden.

Eigenschappen:
+ Drukverlagend
+ Kan goed zijn bij lichamelijke klachten
Minder geschikt voor zwaardere mensen en buikslapers
Warmer aanvoelend matras

Levensduur: 8 tot 10 jaar

Latex matrassen

Latex matrassen zijn soepel, zacht en rekbaar. Ze kenmerken zich door een hoge puntelasticiteit, waardoor ze zich vormen naar het lichaam. Daarnaast zijn latex matrassen anti-allergisch. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt.

Latex matrassen houden warmte langer vast. Daarnaast hebben ze een minder goede ventilatie dan bijvoorbeeld Hybrideschuim (koudschuim) matrassen. Dat komt omdat latex geen goede open celstructuur heeft.

Eigenschappen:
+ Natuurproduct
+ Veerkrachtig maar soepel
+ Geen kuilvorming
Relatief warm en slecht ventilerend
Duurder in aanschaf

Levensduur: 7 tot 9 jaar

Comfortschuim matrassen

Comfortschuim matrassen bestaan uit polyetherschuim en hebben weinig veerkracht. Hierdoor kan kuilvorming ontstaan. Het schuim heeft een gesloten celstructuur, waardoor het niet goed ventileert. Ook wordt hierdoor de warmte vastgehouden. Dit komt de levensduur van de matrassen niet ten goede.

Polyether matrassen zijn relatief goedkoop en worden vaak gebruikt voor plekken waar minder vaak wordt geslapen, zoals op een logeerbed.

Eigenschappen:
+ Goedkoop in aanschaf
+ Uitstekend geschikt voor kinder- en logeerbedden
Sneller kuilvorming
Kortere levensduur

Levensduur: 4 tot 6 jaar